Steeds vaker worden er online bestellingen gedaan bij buitenlandse bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Amazon en AliExpress, waarbij de grens voor bestellen bij buitenlandse bedrijven steeds meer is vervaagd. Je mag echter niet onbeperkt invoeren vanuit het buitenland. Waar moet je als consument op letten? Wij hebben het even voor je op een rijtje gezet.

Vrijstelling

Binnen de Europese Unie is er vrij verkeer van goederen. Maar zodra je buiten de EU iets bestelt, moet je rekening houden met invoerbeperkingen. Tot een bedrag van €22 kun je vrij invoeren van buiten de EU, daarboven betaal je tot €150 alleen btw. Als je in Nederland een spijkerbroek koopt zitten daar alle kosten al in die de winkel heeft betaald. Daar zie je als consument dus niks van. Zodra je die spijkerbroek zelf gaat bestellen in Amerika moet je er rekening mee houden dat je die btw en eventuele invoerrechten nog moet afdragen. De btw is 0%, 6% of 21%, afhankelijk van wat je toegestuurd is.

Cadeau

Als je van je familie een pakket van buiten de EU toegestuurd krijgt mag de waarde van de inhoud maximaal €45 zijn. Daarboven moet je ook daarop btw betalen.

Invoerrechten

Bestel je heel veel in één zending en is de waarde van de inhoud meer dan €150? Dan betaal je naast btw ook nog invoerrechten. De hoogte van de invoerrechten is afhankelijk van wat er in het pakket zit en de waarde daarvan.

Inklaringskosten

De betreffende bezorger is de afhandelaar van binnenkomende pakketten vanuit het buitenland, veelal is dit PostNL. Dat betekent dat zij de aangifte bij de Douane verzorgen voor jou als consument. Dat administratieve proces wordt aan jou als consument doorberekend. Zodra de waarde van je zending hoger is dan €22 én je krijgt een factuur bij je pakket, dan betaal je ook €13 inklaringskosten.

Douane

Zodra je pakket vanuit het buitenland aankomt bij de Douane maken zij eerst een scan van de inhoud van het pakket. De Douane opent pakketten alleen steekproefsgewijs of als daar een aanleiding toe is. Het te betalen bedrag door de ontvanger is gebaseerd op de aangegeven waarde op het CN22- of CN23-douaneformulier. Dit formulier dient te worden ingevuld door de verzender. Op dit formulier wordt de waarde van het pakket omschreven.

Aanscherping toezicht.

Overheden controleren steeds strenger welke goederen hun land binnenkomen. Vanaf 1 januari 2019 wordt daarom de informatievoorziening voor het verzenden van goederen buiten de EU aangescherpt. Dat betekent dat douaneformulieren volledig en correct moeten worden ingevuld. Anders kan dit reden zijn om de zending vast te houden. En niet te bezorgen in het land van bestemming. Dit kan worden voorkomen door als afzender alles in te vullen, ook wanneer velden niet verplicht lijken.

Direct een koerier nodig?

040 220 45 01

Contactformulier